Disgenezie – definitie si despre disgenezia gonadica


De regula, prin disgenezie intelegem o eroare care are loc in stadiul initial de formare al unui organism sau doar al unui anumit organ. Mecanismul incepe in faza incipienta a dezvoltarii embrionare si se continua pe masura ce embrionul se dezvolta.

De regula, acest termen este folosit majoritar pentru erorile care au loc in stadiul initial de formare al gonadelor. Disgenezia gonadica reprezinta o malformatie a gonadelor, asociata adesea cu alte anomalii ale organelor interne, in special de cele determinate de numarul cromozomial existent in celule. Cele mai cunoscute forme ale acestei afectiuni sunt sindromul Turner si sindromul Klinefelter.

Cauzele disgeneziei gonadice

Sindromul Turner se manifesta in special la fetele care au un singur cromozom X. Astfel, formula cromozomiala este 45 X0 in loc de 46 XX, asa cum este in mod normal la o femeie sanatoasa. In ceea ce priveste cauzele disgeneziei gonadice la femei, se pare ca probabilitatea de a avea aceasta problema creste odata cu varsta mamei. Malformatia are loc ca urmareĀ  a unei erori de diviziune petrecute in celulele embrionare si nu intre celulele germinale, asa cum se credea pana de curand.

Simptome asociate acestei conditii

La copiii nou-nascuti de sex feminin, sindromul Turner e usor observabil, mai ales in conditiile in care pe fetele laterale ale gatului exista un pliu cutanat. De asemenea, fetele cu acest sindrom au inca de la nastere o cutie toracica mai mare si insertia parului destul de jos pe frunte. O parte dintre fetele care sufera de sindrom Turner au si un usor retard mental, dar care le permite totusi sa duca o viata normala, nu foarte diferita de cea a oamenilor clinic sanatosi. Totusi, printre manifestarile asociate se numara si o statura mica, precum si un infantilism al aparatului genital asociat cu lipsa ovarelor.

Tratamentul disgeneziei gonadice

Tratamentul acestei boli trebuie inceput cat mai devreme. El se bazeaza de obicei pe administrare de hormoni de crestere si de progesteron, tocmai pentru a stimula dezvoltarea normala. Totusi, trebuie inteles ca fetele care sufera de sindrom Turner nu pot avea copii, intrucat nu au ovulatie. Multe dintre ele au un pseudociclu lunar, insa ovulatia in sine lipseste. Gratie nivelului la care s-a ajuns acum cu medicina, exista sanse ca femeile afectate de aceasta boala sa aiba copii, dar doar cu ajutorul fertilizarii in-vitro.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5