Diete de slabit – de la dieta Rina la alte cure de slabit sanatoase

Despre cure de slabire se scriu zilnic zeci si sute de articole, insa doar pentru ca apar pe site-uri obscure pe Internet, asta nu inseamna ca ele si functioneaza. Dovada cea mai buna a acestui lucru e in faptul ca, indiferent de volumul imens de articole scrise pe aceasta tema, numarul dietelor despre care se vorbeste cel mai mult este relativ restrans. De ce? Pentru ca doar ele functioneaza atunci cand sunt aplicate in mod corect, fara sa puna in pericol organismul uman, spre deosebire de curele-minune care promit “topirea” kilogramelor de grasime in doar cateva zile si fara efort. Chiar si asa, inainte sa vorbim despre diete si despre cat putem slabi, trebuie sa intelegem de ce functioneaza si ce sunt unele mai bune, iar altele mai putin bune: de exemplu, in mult discutata dieta Rina, efectele nu se obtin pentru ca ar presupune vreo combinatie minune de alimente, ci pentru ca cei care aleg acest regim trebuie sa aiba o alimentatie diversificata, dar fara combinatii gresite. Daca adaugam si un stil de viata mai activ, pierderea kilogramelor este garantata!

In primul rand, trebuie sa intelegem un lucru: cand vorbim despre diete, vorbim despre o revenire la starea de normal a corpului. Exceptand conditiile patologice care provoaca obezitate, acumularea de grasime presupune o stare de anormalitate pentru corp, care in timp duce la probleme de sanatate, in functie si de gradul de activitate fizica, predispozitia pentru anumite probleme de sanatate sau boli (hipertensiune, diabet zaharat si asa mai departe) si de alti factori externi.

De multe ori, insa, cauza principala a acumularii grasimilor rezida in sedentarism si in regim alimentar gresit. Problema e ca, de multe ori, rata metabolica bazala e incetinita, dar si ca, din punct de vedere fiziologic, aportul excesiv de energie, cel putin in comparatie cu consumul, duce la obezitate numai in faza de instalare, urmand ca dupa acumularea kilogramelor in plus, consumul si aportul se egaleaza cumva de la sine. Din acest motiv cele mai multe cure de slabire nu functioneaza, pentru ca nu tin cont de principiile fiziologice in baza carora functioneaza corpul uman.
dieta
Tocmai de aceea aveti nevoie de o dieta care sa functioneze macar in baza un principii fiziologice, care sa incurajeze activitatile care stimuleaza sistemul cardiovascular si care, totadata, sa ofere o cantitate suficienta de mancare astfel incat organismul sa nu fie infometat. De exemplu, dieta ketogenica schimba sursa de energie a corpului, insa este mai permisiva, mai ales pentru gurmanzi, iar dieta Rina presupune o alimentatie mai variata, chiar daca pe alocuri repetitiva, iar totodata incurajeaza pe cei care aleg acest regim sa faca si cat mai mult sport.

La momentul actual, pe lista celor mai populare diete se afla:

1) dieta Rina – desi unii o considera drept o dieta disociata clasica, pozele de progres puse de cei/cele care au tinut acest regim arata ca se pot obtine rezultate relativ rapid, fara infometare!
2) dieta Ketogenica – un regim bazat pe o alimentatie care exclude glucidele din alimentatie (exceptie facand cele bogate in fibre, pentru digestie);
3) dieta Dukan – o dieta arhicunoscuta, dar care si-a atras si fani, dar si inamici declarati;
4) dieta South Beach;
5) dieta vegana – care, desi suna foarte sanatos, priveaza corpul de proteinele atat de necesare muschilor si altor functii pe care proteinele, respectiv aminoacizii, le au in organism;

Bineinteles, pierderea kilogramelor in plus este necesara. Pentru a evita efectul yo-yo (respectiv acumularea unei cantitati si mai mari de tesut adipos dupa terminarea dietei), este nevoie de schimbari si la stilul de viata. O cura de slabire eficienta doar trateaza un simptom, insa nu si cauza care a dus la ingrasare. Tocmai de aceea este atat de importanta alegerea unei diete sanatoase: oricum pierderea kilogramelor, in speta revenirea la normal, presupune un stres asupra corpului, deci cu siguranta nu se doreste un dezechilibru brutal in corp, pur si simplu pentru ca acest lucru face mai mult rau organismului, chiar daca intentiile sunt bune.

Asadar, nu putem vorbi despre diete de primavara, respectiv vara, ci de schimbari ale stilului de viata cu ajutorul unor regimuri alimentare atent alese, scopul final nefiind acela doar de a pierde kilogramele in plus acumulate fie de-a lungul iernii sau a mai multor ani, ci acela de a pierde kilogramele in plus si de a nu le mai acumula din nou.

Distribuie acest articol!

Articole recente

One Response to “Diete de slabit – de la dieta Rina la alte cure de slabit sanatoase”

  1. Gabi says:

    Stiu ca acest articol e despre diete, doar ca in cazul in care persoana are deja un meniu alimentar destul de sanatos, e sportul care ajuta foarte mult la slabit.

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5