Dieta Montignac – o cura de slabire eficienta


Dieta Montignac este una dintre cele mai cunoscute si mai folosite diete de slabit la nivel mondial, indeosebi in Europa. Asemeni dietei Dukan, a fost inventata tot de un francez, Michel Montignac, care, obez fiind, a gandit un mod inteligent de a slabi, diferit de mai toate celelalte tipuri de diete populare in anii 90, conceput insa dupa principii stiintifice dovedite, dupa cum urmeaza:

1) obezitatea nu e neaparat cauzata de un aport caloric mare, ci de cantitatea mare de glucoza din corp in anumite perioade. Cand oamenii consuma alimente bogate in carbohidrati cu indice glicemic mare, o cantitate mare de glucoza se elibereaza in sange. Cand aceasta nu este folosita de catre corp pe post de energie, se depoiteaza sub forma de grasime, atat visceral, cat si in jurul muschilor striati. Acest lucru se explica prin secretia pancreatica a unei mari cantitati de insulina, hormon care stimuleaza lipogeneza, tocmai pentru a micsora cantitatea de glucoza din sange.
2) cresterea in greutate pe fondul hiperinsulinemiei creste automat rezistenta la insulina (adica corpul este tot mai rezistent la actiunea insulinei asupra glucozei, deci zaharurile din sange nu mai sunt atat de usor scazute), ceea ce duce automat in timp la aparitia diabetului zaharat.

Un alt principiu care sta la baza acestei diete e faptul corpul nostru se adapteaza constant la dietele sarace in calorii, ceea ce duce la incetinirea slabirii si, implicit, la incetinirea activitatii metabolismului, intrucat corpul trebuie sa-si adapteze resursele energetice pentru principalele sisteme viscerale vitale pentru a mentine viata. La revenirea la un stil de viata obisnuit, metabolismul va fi incetinit, iar aportul caloric mai mare decat cel din timpul dietei va duce la recastigarea kilogramelor pierdute.

Secretele dietei Montignac AICI!

Ce este indexul glicemic? Este un indice care masoara cantitatea de zaharuri eliberata in sange dupa digestie. Cu cat mai mare e indicele glicemic al unui anume tip de carbohidrat, cu atat mai mare va fi raspunsul insulinic.
Ca regula generala, carbohidratii buni sunt toti cei cu un indice glicemic mai mic de 35, iar cei rai, care cresc prea mult secretia de insulina, sunt cei cu un indice glicemic mai mare de 35, cum ar fi cei din dulciuri, paine, produse de panificatie, orez, cartofi. Astfel de alimente, mai ales in combinatie cu grasimi, duc cu siguranta la depunerea de tesut adipos.

Structura dietei

Dieta Montignac are 2 faze:


1) in faza intaia se vor elimina din alimentatie toti carbohidratii cu un indice glicemic mai mare de 35 si se va creste aportul proteic pana la cel putin 1,3-1,5 grame de proteine per kilogram corp. In aceasta faza se va slabi relativ usor si destul de mult. Alimentatia ar trebui sa fie bazata indeosebi pe fructe si legume. Cei cu insuficienta renala ar trebui sa fie atenti, totusi, caci un aport mare de proteina animala le poate face mai mult rau decat bine.
2) in cea de-a doua faza, denumita faza de stabilizare a greutatii, se vor putea folosi carbohidrati cu IG de pana la 50, in combinatii dupa cum urmeaza:

  • mese glucidice: numai cu carbohidrati (cu IG mic) si alimente bogate in proteine si sarace in grasimi;
  • mese lipidice: numai cu lipide si surse de proteine sarace in glucide;

Mai multe detalii despre aceasta dieta gasiti in link-ul de mai sus, implicit retete si recomandari scrise de Michel Montignac insusi.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5