Creatorul dietei Dukan sanctionat pentru prescrierea unui medicament periculos


Pierre Dukan, unul dintre doctorii cei mai renumiti ai Frantei din perioada ultimilor 40 de ani a fost sanctionat de catre Colegiul Medicilor din Franta pe considerente de etica. El ar fi prescris in anii 70 unui pacient un medicament numit Mediator, care era derivat din amfetamina.

Pierre Dukan, cunoscut ca fiind creatorul dietei Dukan (bogata in proteine si saraca in carbohidrati si grasimi), nu a fost singurul medic sanctionat de catre Colegiul Medicilor. El doar a fost luat in colimator de catre presa, fiind un tap ispasitor mediatic ideal pentru faptul ca respectivul medicament a fost prescris la nu mai putin de 5 milioane de pacienti. La momentul respectiv, nici macar efedrina nu era interzisa (chiar daca era un derivat mult mai apropiat de amfetamina), ba chiar era introdusa in mai toate produsele de slabit ale vremii.

Problema cu Mediator a fost faptul ca el a fost prescris pacientilor cu diabet zaharat, dar si femeilor complet sanatoase, intrucat la momentul respectiv, medicii constatasera clinic ca medicamentul reducea pofta de mancare. La momentul respectiv nu erau cunoscute posibilele efecte secundare, singurul lucru relativ periculos fiind insasi natura medicamentului. Ulterior, 500 de decese au fost puse in legatura directa cu medicamentul prescris, lucru care a determinat autoritatile vremii sa interzica complet in 2009 medicamentul de pe piata franceza.
pierre dukan
Desi Pierre Dukan nu a fost direct implicat in scandal, el a fost acuzat de catre o fosta pacienta a lui, care il considera vinovat pe fostul doctor pentru problemele valvulare ale inimii sale, fiind convinsa ca Mediator e cel care i-a provocat problemele cardiace. Astfel, el a fost sanctionat alaturi de alti 100 de medici francezi.

Franta are o legislatie destul de ciudata: paradoxal, suplimente ca Mediator, pe baza de derivati de amfetamina, au fost pe piata pana in 2009, pe cand creatina, supliment nutritiv fara efecte secundare si folosit de milioane de sportivi din intreaga lume, a fost interzisa inca de la mijlocul anilor 90.


In ceea ce il priveste pe Pierre Dukan, el a creat dieta omonima la inceputul anilor 2000. Din momentul publicarii si pana acum, cartea a fost tradusa in peste 20 de limbi si a fost vanduta in peste 11 milioane de exemplare. Totodata, serviciile de consultanta ale grupului Dukan au ajuns sa aiba incasari de peste 38 de milioane de Euro, din care 33 de milioane au fost incasati numai in anul trecut. Desi este destul de combatuta si considerata a fi prea drastica, dieta a ajutat mii de oameni sa piarda relativ usor kilogramele in plus. Despre dieta Dukan gasiti informatii detaliate AICI, cat si un plan fix de alimentatie pe care oricine il poate adapta si folosi in lupta cu kilogramele in plus.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5