Colecistita acuta – simptome si tratament


Colecistita acuta este o urgenta clinica care necesita o interventie medicala de urgenta. De cele mai multe ori, aparitia acestei boli, in speta inflamarea colecistului este determinata de prezenta unor probleme de sorginte biliara, de regula prin blocarea activitatii fiziologice de catre un calcul in regiunea infundibulo-cistica, care are drept consecinta blocarea ductului hepato-coledoc.

In prima faza, inflamatia nu este insotita de puroi (este aseptica), dupa care, pe masura ce colecistul se inflameaza, devine septica, intreaga vezicula biliara devenind un imens focar de infectie. Astfel, exista riscul de aparitie a gangrenei parietale (adica a peretilor veziculei), intrucat circulatia este blocata, iar peretii isi pot pierde functiile. Exista, prin urmare, riscul de spargere a veziculei, lucru care inseamna ca tot continutul infectios se revarsa in cavitatea toracica. Acest lucru nu se intampla foarte frecvent, intrucat organele din jurul colecistului formeaza un plastron pericolecistic (in jurul veziculei, adica), menit sa impiedice spargerea purulenta a veziculei.

Semne si simptome

De regula, pacientii prezinta dureri hipocondrice in partea dreapta sau epigastrice, adica in cosul pieptului. Intensitatea durerii variaza in functie de miscarile facute, insa este permanenta, ceea ce inseamna ca bolnavii resimt dureri perpetue pana cand primesc ingrijirile medicale necesare.

Un alt simptom este senzatia de greata, aparitia varsaturilor si cresterea temperaturii (practic, creierul vegetativ primeste informatii despre posibila infectie din corp si creste pragul de temperatura bazala ca forma de aparare primara) pana la un nivel de 38-38,5 grade Celsius.

In timpul examinarii clinice (pentru palpare, medicii vor recurge la procedeul Murphy), in functie de senzatia de la palpare, medicii vor sti in ce stadiu se afla colecistita acuta:
a) daca la nivelul pericolecistului apare un absces, la palpare senzatia va fi similara cu atingerea unei basici pline de apa;
b) daca exista riscul unui absces pericolecistic, medicii vor simti o masa foarte densa si o senzatie similara cu cea a atingerii unei mase pseudo-tumorale.

Diagnosticul se pune pe baza examenului de leucocitoza, a transaminazelor si a bilirubidinemiei totale, dar poate cel mai important, cu ajutorul ecografiei.

Tratamentul colecistitei

Tratamentul colecistitei acute consta in rezecarea veziculei biliare printr-o laparatomie (intereventie chirurgicala mini-invaziva cu un aparat numit laparoscop). Inainte de a intra in sala de operatii, medicii cer explorarile clinice obisnuite (examen de sange, radiografie pulmonara simpla, ecografie, EKG etc), timp in care pacientii iau antibiotice (metronidazol, de regula) si tin o punga de gheata in zona ficatului pentru a calma durerile colecistice.

Dupa interventie, tratamentul intravenos cu cefalosporine de ultima generatie cu cu combinatii de antibiotice trebuie continuat pana la remiterea totala a semnelor infectiei.

Complicatii?


Colecistita acuta are din pacate complicatiile ei. Daca operatia este amanata prea mult timp, exista riscul crearii unor abscese purulente in jurul veziculei biliare, ale caror aparitie este anuntata de senzatia de frig, de alterare a starii initiale, precum si de o crestere a celulelor albe sangvine.

Alte 2 complicatii posibile sunt aparitia unei peritonite (in care puroiul s-a revarsat in cavitatea peritoneala) sau a colecistitei acute emfizematoase, in care gazel eliminate de bacterii se acumuleaza in interiorul veziculei  Рpe langa puroi, lucru care altereaza si mai mult starea bolnavilor.

 

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5