Colangita sclerozanta – simptome si tratament


Ce este colangita sclerozanta? In forma primitiva, este o boala de cauza necunoscuta, care afecteaza ficatul si, in general, toate caile hepatice interne si externe. Modul de manisfestare este reprezentat de inflamatia cailor hepatice si a ficatului, fibrozare si stenozare. De regula, aceasta boala este insotita de colita ulcerativa si afecteaza cu precadere barbatii situati intre 25 si 45 de ani.

Exista doua forme de colangita sclerozanta – primitiva/primara si secundara, cea din urma aparand pe fondul unor probleme la nivelul cailor biliare (fie ele obstacole sau stenoze), in sindromul imuno-deficitar, precum si dupa ce bolnavii au primit medicamente ca 5-fluorouracil sau alte citostatice.

Simptome si tablou clinic

Majoritatea pacientilor prezinta simptome, cei mai multi dintre ei avand o boala inflamatorie a intestinelor. Bolile asociate colangitei sclerozante sunt cel mai adesea colita ulcerativa si boala Crohn.
Atunci cand se prezinta la medic, cei mai multi pacienti au urmatoarele simptome:
1) astenie;
2) mancarimi intense;
3) scadere nejustificata in greutate;
4) dureri in zona ficatului;
5) oboseala;
6) cresterea in dimensiuni a ficatului (hepatomegalie);
7) ascita;

Uneori, poate aparea si cresterea in dimensiuni a splinei, dar si ascita (lucru care poate sugera o ciroza in forma avansata).

Diagnosticul este complex si se face cel mai adesea pe fondul unei colestaze (blocarea canalelor biliare) indelungate, conditie insotita si de cresterea unor itemi precum bilirubina si fosfataza alcalina serica (care devine de 3 pana la 5 ori peste limitele normale). Printre analizele de laborator care pot confirma aceasta boala se pot afla si urmatoarele:
a) imunoglobuline crescute in 5 in 10 cazuri;
b) albumina serica la nivele mici, mai ales pe masura ce boala avanseaza;
c) prezenta unor anticorpi antinucleari/perinucleari si pentru anti-citoplasma neutrofilelor;
d) hipofosfatemie;
e) aminotransferaze serice in cantitati care depasesc limitele normale;

Pe langa analize, medicii curanti pot cere efectuarea unei colangiografii retrograde sau percutanata transhepatica, procedeu menit sa confirme/infirme inflamarea cailor biliare. Exista un caz particular de colangita sclerozanta, in care examenul colangiografic nu determina nimic anormal, dar in care boala este confirmata de examenul histologic.

Pentru stabilirea stadiului bolii se va face o biopsie hepatica, in urma caruia se vor putea stabili urmatoarele stadii:
1. Stadiul 1: in care se observa fibroza concentrica in jurul canaliculelor biliare (cu o forma asemanatoare foilor de ceapa). Se observa cresterea in largime a spatiului portal, prezenta infiltratului mononuclear cu caracter inflamator, precum si depletia canaliculelor biliare. Practic, putem vorbi de o hepatita portala;
2. Stadiul 2: in care fibroza se extinde pana in jurul spatiilor din jurul venei porte;
3. Stadiul 3: se distinge fibroza portala;
4. Stadiul 4: ciroza;

Boala este, in general, progresiva, viteza de evolutie fiind in general relativ lenta. Se poate trai pana la 15 ani sau chiar si mai mult in cazul pacientilor care reusesc sa faca transplant hepatic. Problema e ca, din cauza afectarii ficatului, pe fondul acestei boli pot aparea si alte complicatii precum:
1) malabsorbtie si steatoree (aparitia grasimilor in scaun);
2) nivel scazut de retinol, calciferol, tocoferol, si filochinona, adica vitaminele liposolubile A, D, E si K;
3) aparitia osteoporozei si a demineralizarilor osoase;
4) aparitia cirozei biliare;
5) aparitia hemoragiilor superioare in tubul digestiv;
6) insuficienta hepatica si hipertensiune portala;
7) colangiocarcinom;
8) colelitiaza;
9) cresterea riscului pentru cancerul de colon, mai ales la persoanele la care colangita sclerozanta este asociata si cu colita ulcerativa;
10) aparitia encefalopatiei hepatice;

Tratament si speranta de viata

Speranta de viata poate ajunge pana la 10-15 ani. Totusi, nu exista tratament care sa vindece boala, ci numai modalitati paleative sau menite sa prelungeasca viata. Se folosesc urmatoarele:
a) acidul ursodeoxicolic (15-30 mg/kgcorp/zi);
b) Methrotrexat;


Aceste doua medicamente pot duce la imbunatatirea functiilor ficatului, cat si la imbunatatirea tesuturilor (detectabila la examenul histologic). In functie de stadiul bolii, cea mai eficienta metoda ar fi transplantul hepatic, insa nu intotdeauna se primesc avize pozitive pentru bolnavii care sufera de aceasta boala si asta pentru ca boala apare la aproximativ 2 din 10 bolnavi care au suferit transplant.

Interventii cu efect paleativ sunt interventiile de drenaj sau de dilatare a cailor biliare.

Celelalte simptome si semne se trateaza de obicei cu:
1) mancarimile/pruritul – cu medicamente din clasa antihistaminicelor;
2) agenti chelatori – atunci cand analizele reflecta un nivel crescut de cupru seric;
3) tratarea osteoporozei se face cu preparate de calciu si hormoni si alte suplimente nutritive;
4) deficienta de vitamine liposolubile se va trata prin administrarea exogena de vitamine, la care se va adauga si o alimentatie bogata in trigliceride cu catena medie.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5