Ce sunt trigliceridele?


Ce sunt trigliceridele? Sunt esteri derivati din glicerol la care s-au mai legat 3 acizi grasi. Se gasesc in sange si au rol bidirectional intre transferul dintre celule adipoase si glucoza din ficat. Unele trigliceride sunt saturate, iar altele nu sunt, in functie de sursa grasimii si de forma in care aceasta este consumata.
Ca fapt divers, ele sunt principalele componente ale grasimilor vegetale, iar un volum foarte mare prea mare a trigliceridelor per decilitru poate insemna grave probleme de sanatate. In medicina, o valoare mare a trigliceridelor (dupa cum se vede in tabelul de mai jos) este asociata cu boli precum ateroscleroza si prin extensie, cu un risc ridicat de a avea un accident vascular cerebral sau de a suferi un infarct.

Cum se poate micsora nivelul trigliceridelor?

Dietele care includ carbohidrati rafinati in proportie mai mare de 60% pot crea valori destul de mari. Totodata, persoanele cu un indice al masei corporale destul de mare, care au nivelul trigliceridelor marit, pot dezvolta rezistenta la insulina, lucru care complica si mai mult eventualele probleme de sanatate.
Cum se pot micsora? Prin exercitii fizice zilnice, de intensitate moderata, prin consumul de acizi grasi omega 3 si omega 6 si prin administrarea de l-carnitina.
De asemenea, trebuie sa urmati si urmatoarele sfaturi:
1. renuntati la alcool, intrucat bauturile alcoolice pot duce la trigliceride crescute;
2. reduceti pe cat de mult posibil grasimile saturate din alimentatie;
3. faceti sport de cel putin 3-5 ori pe saptamana;
4. consumati l-carnitina, atat pentru a va imbunatati aspectul fizic, cat si pentru a diminua concentratia de mg/decilitru;

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5