Ce este semnul Rovsing?

Semnul Rovsing, atunci cand este pozitiv, este cel mai adesea un semn de apendicita acuta, cu toate ca nu intotdeauna si veti afla indata de ce. Totusi, in majoritatea cazurilor, un test Rovsing pozitiv va indica clinicianului ca este posibil ca pacientul pe care il examineaza sa sufere de apendicita, care cel mai adesea, este o urgenta chirurgicala ce trebuie rezolvata cat mai rapid pentru a nu pune in pericol viata pacientilor.

Ce presupune acest test?

Pentru a intelege mai bine, impartim cavitatea abdominala in 4 parti egale trecand prin liniile mediane astfel incat sa obtinem 4 cadrane aproximativ egale.
cadran abdominal Stim deja unde se afla ficatul si apendicele. Clinicianul va culca pacientul in decubit dorsal (adica pe spate) si va palpa abdomenul. Daca pacientul va raporta durere la palpare in cadranul inferior drept atunci cand este palpat in cadranul inferior stang, atunci se considera semn Rovsing pozitiv si implicit este suspect de apendicita. Daca va intereseaza mai multe despre simptomele apendicitei, gasiti aici.

Ce se intampla si care este rationamentul din spatele acestei manevre? Practic, continutul gazos este impins dinspre stanga spre dreapta. Durerile intestinale nu sunt foarte bine localizate, simtindu-se adesea precum o durere nespecifica. In timpul manevrei Rovsing, continutul gazos este impins spre dreapta, putand accentua iritarea peritoneului (care contine un strat subtire de fibre musculare, care permit localizarea durerii). Testul, desi considerat de multi antic, poate fi de ajutor in detectarea unei apendicite in faza incipienta, intrucat in faza acuta, durerea apare in fosa iliaca dreapta, peritoneul fiind deja iritat.Totusi, nu doar apendicele poate duce la iritarea peritoneului, motiv pentru care pozitivarea testului nu implica neparat apendicita, deci nu se poate pune automat diagnosticul, cum de altfel nici nu se obisnuieste punerea unui diagnostic final doar in urma examenului obiectiv al pacientului.

Distribuie acest articol!

Articole recente

One Response to “Ce este semnul Rovsing?”

  1. Gica Petrescu says:

    Multumesc Matei, acum stiu in sfarsit ce este semnul Rovsing !

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5