Ce este calcitonina si care sunt valorile normale?


Ce este calcitonina? Este un hormon de natura peptidica, care este secretat de catre un tip special de celule din glanda tiroida, anume celulele parafoliculare C; acest hormon actioneaza direct asupra osteoclastelor, fiind implicat in procesele de fixare ale calciului pe oase, precum si in diminuarea nivelului de calciu seric.

Din punct de vedere structural, este un aminoacid cu 32 de componente. Are o durata destul de scurta de viata, asta in ciuda numeroaselor sale efecte pozitive. Secretia lui este determinata de o crestere a calciului seric, precum si de actiunea gastrinei si a pentagastrinei.

Care sunt rolurile sale?

1) in primul rand, scade nivelul calciului din sange prin doua modalitati: inhiba activitatea osteoclastelor si inhiba reabsorbtia tubulara (lucru care duce implicit la eliminarea lui prin urinare);
2) ajuta la sinteza oaselor;
3) ajuta la repararea fracturilor;
4) previne excretia in cantitati prea mari a calciului in timpul sarcinii sau a lactatiei;
5) poate fi implicata in reglarea senzatiei de foame si a apetitului;

Calcitonina extrasa din homon (pentru ca da, acest hormon nu se gaseste numai la mamifere, ci si la alte vietuitoare) are efecte mult mai puternice decat calcitonina umana, motiv pentru care este folosita cu precadere in boli precum:
a) osteoporoza, in special a osteoporozei de dupa menopauza;
b) hipercalcemia (crestere extrema a calciului in sange, care poate afecta toate aparatele si toate organele din corp);
c) tratamentul metastazelor osoase;
d) boala lui Paget (formarea anormala de tesut osos);

Hormonul acesta, odata administrat pacientilor, este rapid eliminat. Este absorbit in 10-15 minute, dupa care eliminarea incepe dupa alte 35-60 de minute. De regula, in tratamentul osteoporozei se foloseste calcitonina din somon, intrucat este mult mai activa si mai puternica.

Despre recoltare si despre valori normale


Calcitonina este si un marker tumoral foarte bun. Costul unui astfel de test este de 55-63 de lei. Recoltarea se face pe nemancate si doar din vene.
Valoarea de referinta este: <13 pg/mL, unde factorul de conversie se calculeaza dupa formula: pg/mL x 0.2926 = pmol/L
De regula, valorile acestui hormon sunt mai crescute in timpul sarcinii, motiv pentru care nu trebuie facute griji daca analizele ies un pic mai mari decat valorile normale.

Efectele calcitoninei asupra fracturilor

Un studiu realizat pe 1300 de femei bolnave de osteoporoza post-menopauza, efectuat pe o durata de 5 ani, a aratat ca administrarea acestui hormon duce la o crestere a densitatii osoase, precum si la tratarea mai rapida a fracturilor.

Distribuie acest articol!

Articole recente

4 Responses to “Ce este calcitonina si care sunt valorile normale?”

 1. Margarita Vasilica says:

  Buna ziua!Tocmai am facut aceasta analiza si rezultatul este<2 pg/ml <11,5 ,v-as ruga daca se poate sa-mi spune-ti daca este in limite normale.Multumesc anticipat!!!

 2. Fulga Ioana says:

  Am facut analize si valoarea calcitoninei este < 0,5,ce inseamna acest lucru ?
  Va multumesc,
  Cu respect,
  I. Fulga

 3. Constanta says:

  Am facut aceasta analiza si rezultatul este <2 pg/ml <5 pg/ml . Va rog sa-mi spuneti daca este in limite normale ,daca nu ce trebuie sa fac .

  Va multumesc ,
  Cu respect.

 4. Iulia says:

  Am facut analize si valoarea calcitoninei este 1,02 ce inseamna acest lucru ?
  Va multumesc!

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5