Ce este bila (fierea)?


Ce este bila? Este o substanta amaruie, de culoare maronie, care este secretata de ficat si care are un rol important in digestia lipidelor. Bila/Fierea este depozitata in colecist (vezica biliara), loc din care se varsa in duoden. Din punct de vedere chimic, in structura bilei se gasesc:
a) apa, in proportie de 80-85%;
b) saruri biliare, in proportie de aproximativ 10%;
c) mucus si pigmenti (3%);
d) grasimi, in proportie de 1%;
e) alte saruri, in cantitate aproape nesemnificativa, care nu intruneste nici macar 1% din volumul total;

Ea este secretata continuu, insa se elibereaza in duoden doar in perioadele digestive, adica intre mese, dar numai insotita de colecistokinina, substanta care determina contractia colecistului, precum si relaxarea sfincterului Oddi (proces umora, controlat de nervul vag).
Fiziologic vorbind, aceasta substanta joaca rol de surfactant, care emulsioneaza grasimile diminuandu-le tensiunea superficiala, facand astfel ca digestia lor sa aiba loc mai usor. Sarurile biliare au 2 fete, dintre care una este hidrofoba (respinge apa) si una hidrofila (atrage apa). Sarurile se leaga de lipide formand micelii, insa intr-o anumita ordine: cu portiunea hidrofila spre exterior, iar cu cea hidrofoba spre interior, adica spre lipide. Astfel, suprafata de contact creste, facand astfel ca lipaza pancreatica, care este de fapt substanta care digera grasimile sa poata actiona in conditii optime, reducand lipidele pana la stadiul de acizi grasi si monogliceride. Astfel, noile substante sunt atrase si absorbite mult mai usor de vilii intestinului. Paradoxal, odata ce vor depasi peretele intestinal, cei 2 acizi grasi si monoglicerida vor forma din nou o triglicerida, insa de data aceasta, ele vor putea fi absorbite de catre sistemul limfatic.


De asemenea, e important de mentionat ca bila are rol si in absorbtia vitaminelor liposolubile, in speta a vitaminelor A, D, E si K. In plus, are rol excretor pentru bilirubina, care este un produs insolubil in apa, secretat la nivelul ficatului si continand rezultatul distrugerii celulelor rosii imbatranite.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5