Cauzele frecvente pentru valori crescute ale trigliceridelor

Hipertrigliceridimia, conditia medicala reprezentata de o valoare crescuta a trigliceridelor din sange, este o problema reala si foarte periculoasa pentru un numar mare de persoane, indeosebi pentru persoanele supraponderale sau obeze.
Ce sunt trigliceridele? Sunt, practic, un anume tip de grasimi care se gasesc in sange si care, cel putin in corpul uman, formeaza tesutul adipos. Atentie: in cantitati normale, ele sunt benefice organismului, insa odata ce depasesc valoare de siguranta maxima admisa, devin un pericol, pericol ce poate duce la dezvoltarea unor anumite boli cardiace, a diabetului zaharat sau chiar a unor accidente vasculare cerebrale.

Valori normale ale trigliceridelor

Valoarea exprimata de obicei pentru a defini gradul de pericol este un rapot al cantitatii de trigliceride dintr-un decilitru de sange (100 de ml) si ea nu trebuie, in mod normal sa depaseasca 150.
Valori:
1) situate sub pragul de 150 de mg/dl nu reprezinta un pericol pentru sanatate;
2) situate intre 150 si 199 de mg/dl sunt valori la limita superioara de siguranta;
3) situate intr 200 de mg/dl si 499 de mg/dl sunt considerate valori cu risc crescut;
4) valori peste 500 de mg/dl sunt considerate valori cu risc extrem de crescut.

Cauze trigliceride crescute

Ce anume cauzeaza hipertrigliceridimia? Cel mai adesea, obezitatea, greutatea in exces, insotita cel mai adesea de diete prost alcatuite, bogate in carbohidrati si grasimi/lipide si saracacioase in proteine. De asemenea, in 90% dintre cazuri, persoanele cu trigliceride marite sunt sedentare, astfel ca procesul de crestere in greutate (si implicit a cantitatii de trigliceride per decilitru) nu este catusi de putin impiedicat.
O alta cauza a hipertrigliceridimiei este reprezentata de unele boli nefrologice/renale, de o forma derivata a bolii Lupus, dar si de afectiunea numita hipotiroidism, afectiune in cadrul careia glanda tiroida nu produce suficienti hormoni.

Exista situatii in care aceasta conditie medicala poate aparea din alte cauze?

DA! Tratamentele hormonale pentru femeile aflate la varsta menopauzei pot avea drept consecinta cresterea acestor valori, la fel cum o pot face si anticonceptionalele orale, diureticele si beta-blocantele.

De asemenea, e bine de stiut ca si alcoolul poate influenta substantial aceste valori, indeosebi pe cele ale trigliceridelor plasmatice. Tocmai de aceea, se recomanda tuturor persoanelor care vor sa aduca nivelul grasimilor din sange la un nivel acceptabil sa renunte la prajeli, la orice bauturi alcoolice, la sucuri cu zahar (intrucat corpul transforma in grasime orice urma de energie neutilizata) si sa reduca la minim aportul de carbohidrati proveniti din cartofi, paine si paste.Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5