Cancerul veziculei biliare – de colecist – simptome si tratament

Vezicula biliara, cunoscuta si sub denumirea de colecist, cu toate ca adesea I se spune in mod eronat “bila” (bila fiind de fapt substanta depozitata in colecist, secretata de ficat),este un loc care gazduieste 3,8% din totalitatea cancerelor digestive. Cancerul veziculei biliare este una dintre cele mai frecvente leziuni cu caracter malign intalnite la nivelul arborelui din exteriorul ficatului si totodata, este o forma de cancer raspunzatoare pentru circa 1 dintr-0 100 de decese cauzate de bolile neoplazice.
Boala apare cu mai mult in randul femilor decat in randul barbatilor, fiind situata pe locul 5 in topul celor mai intalnite forme de cancer la femei, respectiv pe pozitia a 8-a in randul celor mai intalnite forme de cancer la barbati. De regula, se considera ca boala este de 3-4 ori mai deasa in jurul femeilor decat in randul barbatilor, ea aparand cu precadere dupa decada a sasea de viata.

Cauzele cancerului de vezica biliara

Nu se poate spune cu siguranta care sunt cauzele exacte ale acestei boli. In schimb, se cunosc cativa factori de risc, persoanele din aceste categorii avand sansele cele mai mari sa dezvolte aceasta boala si anume: prezenta litiazei biliare la femei, varsta si apartenenta la unele etnii, precum si mediile de lucru toxice la care sunt expusi anumiti oameni.
LITIAZA BILIARA. Pana la 95% dintre cazurile de cancer al veziculei biliare prezinta calculi in interiorul colecistului. Prezenta calculilor in interiorul colecistului nu implica neaparat aparitia unei tumori maligne, aceasta problema aparand la mai putin de 1% dintre persoanele cu calculi biliari. Totusi, s-a constatat ca odata cu trecerea in decada a 7-a, sansele de aparitie a cancerului de colecist la persoanele cu litiaza biliara cresc la 10%. Modul in care calculi biliari duc la aparitia tumorilor este inca necunoscut, cu toate ca exista teorii care arata ca tumorile apar pe fondul traumatismelor cauzate de calculi peretelui veziculei biliare. De asemenea, se banuieste ca la dezvoltarea tumorii pot contribui alaturi de actiunea vatamatoare a calculilor si anumite substante cu potential cancerigen, printre care si medicamente din categoria dimetil nitrozaminelor, toxina B1, precum si dezvoltarea flotei bacteriene in prezenta calculilor.
vezicula biliaraAPARTENENTA LA ETNII. Cancerul de vezicula biliara este intalnit cu precadere la oamenii din Japonia, la cei din Mexic, precum si la indienii nativi americani, categorii la care sansele de dezvoltare a acestei boli sunt cu pana la 60-100% mai mari. La populatia japoneza se crede ca tumorile apar pe fondul unei anomalii anatomice de unire a canalului hepatocoledoc cu canalul Wirsung, anomalie care favorizeaza refluxul sucului pancreatic (ACID)in calea biliara.
In ceea ce priveste potentialul carcinogen pe fondul unor alte conditii medicale la nivelul veziculei, este relativ dificil de apreciat, insa exista legaturi care sugereaza si acest lucru.

Morfopatologia cancerului de colecist

Din punct de vedere histologic, cazurile de adenocarcinoma sunt in proportie covarsitoare, de circa 80-90% dintre cazuri, pe locul imediat urmator in incidenta fiind epiteliomul epidermoid, urmat la randu-i de cazurile mai rare de adenoacantom si de sarcomul vezicular, cel din urma fiind o tumora foarte rara. Tumora, din pacate, se dezvolta destul de mult intr-un interval scurt de timp, motiv pentru care riscul de invazivitate hepatica este foarte mare, la care se adauga si riscul de diseminare.

Clasificarea cancerului pe stadii pe scara Nevin

Stadiul I – in care tumora, respectiv cancerul, este limitata la mucoasa colecistului;
Stadiul II – in care atat mucoasa, cat si stratul muscular, au fost afectate;
Stadiul III – in care toate cele trei tunici ale veziculei biliare, in speta mucoasa, musculara si seroasa, au fost afectate;
Stadiul IV – in care cele 3 tunici ale colecistului au fost afectate, la care se adauga si alterarea ganglionului cistic;
Stadiul V – in care ficatul deja a fost afectat, la care se adauga si aparitia metastazelor la distanta fata de locul initial al tumorii;
Simptomele cancerului de vezicula biliara
Simptomele acestui tip de cancer sunt nespecifice si polimorfe. Simptomele cele mai des intalnite sunt:
1) Dureri in zona hipocondrului drept, adica in zona dreapta a corpului, in zona inferioara a toracelui;
2) Aparitia febrei;
3) Aparitia icterului obstructiv;
Aceste simptome sunt similar cu cel de colecistita acuta, motiv pentru care in tabloul de diagnostic diferential. Cateodata, in stadiile tardive ale bolii, pot aparea si icter si angiocolita, la care se adauga si o posibila fistulizare si o perforatie in interiorul peritoneului, semne care dovedesc starea tardiva a bolii.

Explorarile paraclinice

Preoperator, numai investigatiile imagistice pot da indicia cu privire la un posibil diagnostic. De regula se folosesc urmatoarele:
Radiografia simpla: pe radiografie se vede in stadiile tardive ale bolii. Pe radiografia abdominala apare ca si cum ar fi o vezicula de portelan;
colecistografie: se observa ca vezicula nu devine opaca;
ecografia abdominala: se observa atat prezenta calculilor, cat si a eventualelor formatiuni tumorale, precum si daca tumora s-a extins si in zona ficatului;

Alte metode preum colangiografia percutanata transhepatica sau endoscopica retrograda sunt utile, dar de regula doar atunci cand boala este deja in stadiu avansat.

Prognosticul pacientilor

Sansele pacientilor sunt relativ reduse, tocmai pentru ca peste 3 sferturi dintre cazurile de cancer la coleist se desopera dupa ce perioada in care ele ar fi fost tratabile a trecut. Se considera ca dupa operatie, sansele de supravietuire ale pacientilor sunt de 12% la un an si de doar 5% dupa 5 ani. Daca tumora este descoperita mult mai rapid, in stadiu incipient, atunci sansele pacientilor sunt mult mai bune.

TratamentTratamentul depinde mult de momentul detectarii cancerului. De exemplu, daca vorbim de tratament profilactic, atunci la pacientii cu litiaza biliara veziculara care se apropie sau au trecut de varsta de 50-60 de ani, perioada in care aceasta forma de cancer apare cel mai frecvent, chiar daca pacientii nu au facut colecistita inca.

Daca vorbim de tratament curativ, atunci el se face numai pe cale chirurgicala, cu mentiunea ca operatia de indepartare a colecistului si doar a lui este arareori suficienta. De regula, in cazurile invazive, dar in care inca nu s-a produs invazia organelor adiacente, se poate opta pentru o interventie radiala, care implica atat excizia colecistului, a canalului cistic si a ganglionilor, at si rezectia segmentelor 4 si 5 din ficat.

Din pacate, chimioterapia si radioterapia nu dau rezultate bune si nici nu influenteaza semnificativ rata de supravietuire a bolnavilor.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5