Bronhoscopie pulmonara – preturi, definitie si indicatii


Bronhoscopia pulmonara este un procedeu prin care doctorii urmaresc obtinerea unor imagini din interiorul cailor respiratorii. Procedura se efectueaza cu ajutorul unui instrument numit bronhoscop (in instrument subtire care patrunde prin gat pana in bronhii), care la randu-i, poate fi rigid sau solid. In principiu, procedura este folosita pentru diagnosticare, mai ales ca permite vizualizarea in detaliu a gatului, a traheelor a bronhiilor si a plamanilor, astfel ca doctorii pot vedea instant daca pe traseul cailor respiratorii se afla vreo tumora, daca exista sangerari sau daca sunt sau nu prezenti corpi straini.

Prima bronhoscopie din lume a fost facuta de catre un medic german, Gustav Killian, in 1897. Acesta a folosit o forma rudimentara de bronhoscop rigid pentru a scoate un os de porc ajuns pe traseul cailor respiratorii. Abia in 1966 a fost inventat si bronhoscopul flexibil (de catre un japonez, Shigeto Ykeda): pe atunci, instrumentul avea un diametru de 5-6 milimetri si se putea roti la maxim 180 de grade. Marele dezavantaj era faptul ca avea nevoie de o sursa externa de lumina; chiar si asa, insa, creatia lui Ykeda a inlesnit aceasta procedura, intrucat a facut-o mult mai confortabila. De fapt, in foarte putine cazuri se mai foloseste in ziua de astazi bronhoscopul rigid, date fiind avantajele majore oferite de forma flexibila.

Cand se foloseste bronhoscopul rigid?

Desi folosirea lui este mai rara, acest instrument este utilizat atunci cand se doreste:
a) prelevarea unei cantitati mai mari de tesut decat in mod normal;
b) pentru inlaturarea unor corpi straini ce nu pot fi inlaturati de catre cel flexibil;
c) atunci cand se stie sau se banuieste existenta unei hemoragii undeva pe parcursul cailor respiratorii;

Beneficiile acestei proceduri

Asa cum am precizat mai sus, bronhoscopia este utilizata pentru a ajuta la diagnosticarea pacientilor, dar la fel de bine poate fi folosita si in scop terapeutic.
In scop terapeutic, procedura se foloseste la:
1) pentru a inlatura orice blocheaza caile respiratorii (celule, sange, tumori, diferiti corpi straini, etc);
2) rezectia cu laser a unor tumore;
3) pentru a intuba pacientii cu dificultati de respiratie;
4) pentru insertia unor stenturi;
Pe de cealalta parte, atunci cand este folosita pentru diagnosticare, bronhoscopia ajuta la:
a) observarea oricaror nereguli la caile respiratorii;
b) pentru prelevarea unor mostre de tesut din plamani, bronhii, trahee;
c) pentru evaluarea pacientilor care au sangerari in plamani si care au sau sunt suspecti de cancer la plamani;

Cum se efectueaza procedura

schema bronhoscopie In principiu, bronhoscopia se poate efectua in camere special echipate pentru efectuarea acestei proceduri, in unitatile de terapie intensiva, in salile de operatie, dar si oriunde unde exista echipament special pentru tratarea urgentelor respiratorii.
Inainte de a incepe acest procedeu, pacientii trebuie sa informeze doctorii daca se afla in timpul unui tratament, daca, din cunostiintele lor, sunt sau nu alergici la anestezice si daca tratamentul lor cuprinde anticoagulante.
De asemenea, daca bronhoscopia este facuta cu un aparat rigid, pacientul va fi anesteziat total, insa daca este efectuata cu un bronhoscop flexibil, atunci pacientului i se vor administra doar cateva anestezice locale.

Bronhoscopul este introdus pe nas. Pe tot parcursul procedurii medicul vede pe un monitor ce anume se afla pe parcursul cailor respiratorii si ce anume blocheaza inaintarea bronhoscopului, astfel ca poate cere pacientului sa nu vorbeasca sau dimpotriva, sa scoata sunete inalte (pentru a ajuta aparatul sa treaca dincolo de corzile vocale). Cablul flexibil va ajunge pana la nivelul bronhiilor, loc de unde va putea extrage mostre de tesut sau mucus.

Indicatii

In principiu, dupa terminarea bronhoscopiei, pacientii:
1) nu trebuie sa fumeze timp de 24 de ore;
2) nu trebuie sa inghita nimic timp de cateva ore;
3) nu trebuie sa isi clateasca gatul pret de cateva ore, chiar daca s-ar putea sa aiba un gust ciudat in gura;

Exista riscuri?

Orice astfel de procedura presupune niste riscuri, mai ales daca in urma bronhoscopiei se doreste prelevarea unei biopsii. Exista 1% sanse ca plamanii sa fie colabati (pneumotorax se numeste conditia si se refera la acumularea de aer in spatiul dintre plamani si peretele toracic). De asemenea, pacientii care sufera de cancer la plamani s-ar putea sa sangereze destul de mult in urma unei astfel de proceduri, astfel ca ei necesita ingrijire medicala ulterioara.

Preturi pentru bronhoscopie


In principiu, pretul unei astfel de proceduri este de 490-600 de lei, asta in situatiile in care pacientii trebuie sa achite suma intreaga. Pentru cei care beneficiaza de coplata, suma pe care acestia trebuie sa o plateasca este de aproximativ 275 de lei, cu mentiunea ca aceste sume pot varia de la oras la oras si de la centru medical la centru medical. De exemplu, o bronhoscopie in Bucureste la unul dintre centrele medicale costa undeva in parametrii mentionati mai sus, in timp ce pentru o astfel de procedura in Constanta sau Cluj Napoca, o astfel de procedura costa intre 300 si 350 de lei.
Exista si variatii ale acestei proceduri:
a) endobronhiala cu ultrasunete – utilizeaza valuri de sunete pentru a crea o imagine de ansamblu a cailor respiratorii;
b) cu lumina fluorescenta – pentru o vizualizare mai buna;
c) bronhoscopie virtuala – pe baza unor tomografii computerizate.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5