Boala Lyme – Simptome


Acest articol vizeaza boala Lyme, insa nu tratateaza decat simptomele ei. Celelalte aspecte vor fi tratate in articole viitoare, urmand ca acest articol (si toate celelalte din serie) sa fie updatat cu link-urile de rigoare.
Ce este boala Lyme? Este o infectie cauzata de muscaturile capuselor, care transporta Borrelia burgdorferi (o specie de bacterie din clasa spirochetelor, una dintre putinele tipuri de bacterii care pot rezista in lipsa fierului). Boala a fost de numita in 1975, insa bacteriile cauzatoare au fost izolate abia 7 ani mai tarziu de catre Willy Burgdorfer, un celebru doctor in stiinte medicale din Elvetia.

Borrelia burgdorferi intra in organism prin locul in care capusa a muscat pielea umana (de mentionat ca doar 5% dintre capuse transporta aceste), urmand ca motilitatea bacteriilor sa aiba loc dupa o perioada de 3-30 de zile. De regula, atunci cand vorbim de simptomele bolii Lyme, vorbim de 3 stadii:
1) localizat initial;
2) diseminat initial;
3) tardiv;

In prima faza, primul semn/simptom al acestei boli este aparitia unei papule rosii, undeva in zona membrelor. Acest semn se numeste Eritema migrans si apare la aproximativ 3 sferturi dintre persoanele infectate la un interval care variaza intre cateva ore si o luna. Desi e confundat cu o reactie alergica, acest semn este o infectie a pielii. De regula, prezenta acestui semn este un factor extrem de important in stabilierea unui diagnostic pana la aflarea rezultatelor de laborator.

Apoi, pe masura ce bacteriile se raspandesc in corp, bolnavii incep sa resimta simptome asemanatoare cu cele ale unei gripe puternice: oboseala, transpiratii insotite de frisoane, dureri de cap, greata si varsaturi, marirea in dimensiune a splinei (din cauza faptului ca bacteriile se raspandesc in limfa), forme de artrita si chiar anomalii neurologice. Unii pacienti dezvolta si fibromialgie (aparitia unor dureri in muschi nespecifice, care pot afecta somnul, articulatiile si organele interne).

In 15 cazuri dintr-o 100, simptomele bolii Lyme dezvolta si afectiuni neurologice, care apar de regula la saptamani sau chiar luni de la aparitia papulei mentionate mai sus. Ele nu sunt permanente, insa pot cauza probleme serioase in timpul manifestarii. Cele mai frecvente conditii neurologice sunt meningita limfocitara sau meningoencefalita, nevrita craniana si/sau radiculoneuropatia motorie.


8% dintre cei infectati cu Borrelia burgdorferi dezvolta si probleme cardiace. Ele au loc la aproximativ 3-6 saptamani de la aparitia Eritema migrans si includ blocaj atrioventricular de diferite grade, miopericardite (asociate cu durere resimtita in partea centrala a toracelui) si cardiomegalie (cresterea in dimensiuni a muschiului cardiac).

Inceperea stadiului tardiv se manisfesta doar la persoanele asimptomatice (cazuri extrem de rare) si la cei care au neglijat tratarea bolii. Are loc la cateva luni de la muscatura de capusa  si se manifesta prin aparitia artritei intr-o proportie de aproximativ 60% dintre cazuri. Articulatiile genunchiului se tumefiaza, iar atacurile de artrita apar intermitent, fara sa fie vestite de ceva anume. In acest stadiu, bolnavii au febra usoara, resimt dureri puternice in articulatii si pot dezvolta encefalopatii discrete, insotite de pierderi de memorie si insomnii.

Bibliografie: Manualul Merck de diagnostic si tratament, pagina 1478-1479;

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5