Arcada lui Riolan – anatomie si importanta

Una dintre anastomozele cele mai importante din chirurgia generala este arcada lui Riolan. Ea se mai numeste anastomoza Haller si uneste artera mezenterica superioara cu artera mezenterica inferioara in felul urmator:

a) din artera mezenterica superioara se desprinde artera colica medie care va bifurca in 2 ramuri, dreapta si stanga, pentru a vasculariza colonul transvers. Ramul stang al arterei colice medii se va uni cu ramul superior al arterei colice stangi, dar care provine din artera mezenterica inferioara.b) din artera mezenterifca inferioara se desprinde artera colica stanga, care la randu-i, va da doua ramuri, una superioara si una inferioara. Ramul superior se va uni cu ramul stang al arterei colice medii (care provine din artera mezenterica superioara).

Astfel, se formeaza o anastomoza numita arcul sau arcada lui Riolan. Ea nu a fost descoperita de anatomistul francez cu acelasi nume, ci a fost numita in onoarea lui de catre anatomistul elvetian Albrecht van Haller.

De ce este aceasta anastomoza importanta? Pentru rolul pe care il joaca in ocluzii. De exemplu, in cazul unei stenoze proximale a arterei mezenterice superioare este asigurata vascularizatia in teritoriul mezentericei superioare de sange care provine din artera mezenterica inferioara. In cazul unei ocluzii distale a aortei, mentine vascularizatia dinspre teritoriul mezentericei superioare spre artera mezenterica inferioara spre artera rectala superiara sau spre arterele iliace externe.

Cand exista o ocluzie la nivelul anastmozei, exista o artera marginala a colonului, numita artera Drummond, care desi nu face parte din arcada, asigura mentinerea vascularizatiei la nivelul teritoriilor mentinute mai sus.
arcada lui riolan

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5