Anosmie

Ce este anosmia?
Este o conditie medicala in care pacientii nu mai percep mirosurile sau in cel mai bun caz, simtul olfactiv este redus. Pacientii resimt aceasta conditie medicala ca fiind una bilaterala (mirosul nu este resimtit pe niciuna dintre nari), insa ea poate fi si unilaterala (semn al unei traume minore in regiunea capului).
Cauzele cele mai frecvente ale anosmiei sunt meningina cronica si sifilisul, de o inflamatie a mucoasei nazale sau chiar si de distrugerea lobului temporal.

Prezentarea bolii

In general, pierderea mirosului este destul de periculoasa, mai ales in cazul pacientilor care locuiesc in incaperi unde pot avea loc scurgeri de caze. Totodata, intrucat acestia nu-si pot da seama daca mancarea este sau nu stricata in cazul in care aceasta nu prezinta semne de alterare, oamenii prezinta un risc crescut de toxiinfectie alimentara.
In general, cel mai greu de diagnosticat sunt copiii care sufera de anosmie congenitala, intrucat acestia deseori considera ca mirosul e un lucru specific doar adultilor, astfel ca ideea de miros in sine este deseori de neinteles.

Diagnosticare si cauze

Diagnosticarea acestei afectiuni se face cu teste de acetilcisteina. In cazul pacientilor care acuza lipsa mirosului, doctorii vor dori, de asemenea, sa faca un istoric cat mai detaliat, intrucat aceasta afectiune poate semnaliza si alte boli mult mai grave.
De regula, schema de baza de diagnosticare a acestei afectiuni este urmatoarea:
diagnosticare anosmie
In ceea ce priveste cauzele, ele sunt multiple, pierderea mirosului fiind un simptom prezent in cazul mai multor boli. Cele mai des intalnite boli care includ si anosmia sunt:
1) radioterapie;
2) lezarea nervului 1 cranian (olfactiv) in timpul unei interventii chirugicale;
3) Rinita (alergica, infectioasa, iritativa);
4) cresterea polipilor si/sau a corneelor nazale;
5) cancerele cerebrale, nazale sau sinusale, cazuri in care nervul olfactiv este deseori distrus, iar pacientii au tulburari de vedere si alte probleme;
6) traumatisme craniene corelate cu lezarea nervului olfactiv;
7) obstructia arterei cerebrale anterioare;
8] Boala Alzheimer;
9) Boala Parkinson;
10) Hipotiroidism;
11) sindromul Kalman;
12) fumat (corelat cu distrugerea mucuoasei olfactive);
13) laringectomie;
14) diferite toxine;
15) intoxicarea cu metale;
16) sindrom Kallman;
17) deficienta de zinc;

Tratament

In cazurile de anosmie congenitala, aceasta problema nu poate fi tratata, asa cum nu pot fi tratate nici pierderile de miros cauzate de lezarea nervului olfactiv. Totusi, in cazurile in care aceasta afectiune este inflamatorie, tratamentul se face, de regula, cu glucocorticoizi. Inflamatia se reduce cu ajutorul glucocorticoizilor orali (Prednison), urmand ca mirosul sa fie recuperat in timp cu ajutorul unui spray nazal ce contine glucocorticoizi tropici inhalatori.Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5