Algozone (metamizol sodic) – prospect si indicatii

Algozone este un medicament din categoria analgezicelor (care inlatura senzatia de durere sau, cel putin, o atenueaza), dar care scade si temperatura corpului in conditii de febra, de unde putem spune ca se incadreaza si in categoria antipireticelor. Substanta activa din Algozone este metamizolul sodic.

Utilizari:1) scaderea temperaturii corpului in conditii de febra;
2) dureri acute sau cronice aparute fie in urma unei leziuni, fie in urma unei interventii chirurgicale;
3) colici;
4) dureri de sorginte tumorala;

Algozone NU se va utiliza in urmatoarele situatii:
1) daca utilizatorii prezinta o alergie la oricare dintre substantele din care se compune medicamentul;
2) daca utilizatorii prezinta intoleranta la medicamentele din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene;
3) daca utilizatorii prezinta afectiuni ale maduvei;
4) in primul trimestru de sarcina, urmand ca in celelalte 2 trimestre administrarea acestui medicament sa se faca numai cu acordul medicului, in doza cat mai mica si pe o perioada cat mai scurta;
5) daca utilizatorii sufera de deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza sau de porfirie hepatica acuta;
metamizol sodic
Algozone se va utiliza cu atentie sporita in urmatoarele situatii:
1) daca utilizatorii prezinta sensibilitate ridicata sau intoleranta la etanol;
2) daca utilizatorii au sau au avut astm bronsic alergic, dezvolta urticarie sau rinita alergica frecvent;

Trebuie mentionat ca, in anumite circumstante, Algozone poate duce la aparitia unui soc anafilactic sau la aparitia agranulocitozei (conditie in care agranulocitele – neutrofilele, eozinofilele si bazofilele – un tip de celule albe, scad in sange). Agranulocitoza nu depinde de cantitatea ingerata si nici de durata tratamentului si are o aparitie spontana, fiind semnalata de inflamarea amigdalelor, de stari febrile si/sau de aparitia ulceratiilor in cavitatea bucala. Din acest motiv, la pacientii cu sensibilitate crescuta pentru metamizol sodic se va administra numai sub directa supraveghere a medicului si numai daca este absolut necesar.

La utilizarea indelungata se va face periodic o hemograma, prin care sa se vada eventualele actiuni ale acestui medicament asupra celulelor albe.

Interactiunea cu alte medicamente

Inainte de a cumpara Algozone, utilizatorii trebuie sa comunice medicului sau farmacistului daca sunt sub tratament sau daca s-au tratat recent cu captopril, litiu, metotrexat, triamteren, antihipertensive sau diuretice, precum si cu ciclosporina.

Mod de utilizare Algozone

Medicamentul acesta se utilizeaza diferit in functie de varsta su de eventualele probleme medicale:
1) copii sub varsta de sub 15 ani: nu se utilizeaza acest medicament;
2) copii cu varsta de peste 15 ani: doza recomandata este de 1-2 comprimate, deci 500-1000 mg metamizol sodic), cu mentiunea ca se poate lua de maxim 4 ori pe zi, la un interval de 6 ore, fara sa se depaseasca doza de 70 de miligrame per kilogram;
3) adulti: idem copii cu varsta de peste 15 ani;
4) pacienti cu insuficienta renala sau hepatica: idem copii cu varsta de peste 15 ani, cu mentiunnea ca acest medicament nu trebuie utilizat timp indelungat.In caz de supradoza: daca ati luat mai mult metamizol sodic decat trebuia, adresati-va de urgenta unui medic, cu atat mai mult daca incepeti sa resimtiti greata, crampe, aveti ameteli, urina se coloreaza in rosu (ca urmare eliminarii metabolitului numit acid rubazonic, somnolenta accentuata, sunteti hipotensivi si/sau sesizati ca aveti tulburari ale ritmului cardiac.

Reactiile adverse sunt rare si foarte rare, in sensul ca apar la mai putin de 1 dintr-o 1000 de persoane, respectiv la mai putin de 1 din 10,000 de persoane, insa pot include agranulocitoza, leucopenie, soc anafilactic, urticarie, aparitia crizelor de astm (doar daca exista antecedente).

Sursa articol: prospect Algozone 500 mg comprimate – metamizol sodic – Labormed.
ATENTIE: cereti sfatul medicului sau farmacistului inainte de a utiliza acest medicament, articolul de mai sus nesubstituind parerea unui specialist.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5