Aciclovir unguent – prospect, pret si indicatii


Aciclovir 50 mg/g este unul dintre cele mai populare medicamente antivirale. Se prescrie indeosebi impotriva virusului herpes simplex (de tip 1 si 2) si se vinde fara reteta. Aciclovir mai este cunoscut si sub denumirea de Cyclovir, Herpex, Zovirax sau Zoral si este cunoscut pentru faptul ca este un medicament extrem de sigur, cu un factor de hepatotoxicitate foarte scazut.

Compozitia unguentului

In 100 grame de unguent se gasesc:
a) aciclovir 5 grame;
b) vaselina alba;
c) parafina lichida;
d) apa purificata;
e) alcool cetilstearilic;
f) poloxamer 407;

Acest medicament a fost inventat de catre Howard Schaffer si Robert Vince (ale carui contributii la descoperirea acestui medicament au dus, in parte, la primirea unui premiu Nobel). Acest medicament are o perioada de injumatatire – momentul in care prima doza de substanta activa este metabolizata – variabila, de circa 2-20 de ore si face parte din grupa medicamentel chimioterapice cu uz local.

Indicatii terapeutice

Acest medicament este foarte eficace in tratarea herpesvirusurilor, in special a virusulurilor Herpes Simplex (de ambele tipuri) si Herpes Zoster. In principiu, bolile in care acest medicament este cel mai frecvent recomandat, si totodata cel mai eficace, sunt:
1) Herpes Simplex de tip 1;
2) Herpes Simplex de tip 2;
3) Herpes Zoster sau virusul varicelo zosterian (raspunzator pentru aparitia varicelei);
4) virusul Epstein-Barr – responsabil pentru aparitia mononucleozei infectioase;
5) citmogegalovirusuri – este foarte putin eficient in cazul lor;
aciclovir unguent
Contraindicatii – nu se recomanda folosirea acestui unguent de catre persoanele care sunt sensibile la substanta activa care sta la baza medicamentului. De asemenea, nu se administreaza la nivelul mucoasei cavitatii bucale sau vaginale. La utilizarea unguentului trebuie avuta grija sporita, intrucat trebuie evitat neaparat contactul cremei cu globul ocular.
De asemenea, pacientii trebuie sa se spele pe maini inainte de a pune crema peste zona herpesului, astfes incat sa nu riste infectia si mai puternica in zona.

Mod de administrare

Indiferent de varsta, recomandarile celor de la Gedeon Richter Romania (producatorii acestui medicament) spun ca Aciclovir trebuie administrat de 5 ori pe zi intr-un termen de 24 de ore, la aproximativ 3-4 ore. Aplicarea acestui unguent se face direct pe zona afectata de herpesvirus, iar tratamentul trebuie inceput cat mai repede, preferabil de la primele simptome de aparitie ale herpesului. Durata tratamenului trebuie sa fie de 5 zile, cu mentiunea ca daca in acest termen herpesul nu dispare, aplicarea unguentului trebuie continuata pentru alte 5 zile.

Administrarea acestui medicament in timpul sarcinii trebuie facuta numai cu acordul medicului. Nu se cunosc riscuri pentru fat, dar totodata, nu exista studii care sa dovedeasca siguranta 100% pentru fat in timpul sarcinii.

Acest medicament nu influenteaza in niciun fel capacitatile fizice si nici nu are efecte psihotrope.

Atentie! La pacientii care sufera de sindromul imuno-deficitar, precum si la cei care au fost supusi recent oricarui tip de transplant, se recomanda administrarea orala a medicamentului.

Reactii adverse


Reactiile adverse sunt foarte rare. In cazul in care apar, ele pot fi reprezentate de senzatii de arsura usoara, mici intepaturi si mancarimi la nivelul herpesului.
Nu exista cazuri de supradozaj si nici cazuri cu reactii adverse de natura sistemica, aciclovirul fiind considerat in general un medicament foarte sigur.

Sursa: prospect medicament.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5